Hvordan vil fremtiden se ut?

Eirik Newth er utdannet astrofysiker, og har siden 1990 vært forfatter og formidler av vitenskap, teknologi og fremtidstenkning. Han har skrevet et halvt tusen artikler og 22 bøker som er oversatt til 20 språk, er en landets mest siterte bloggere, fast spaltist i VG og Mandag Morgen og hyppig brukt mediekommentator.

Eirik mener at noe av det smarteste hans far noensinne gjorde, var å la ham skulke skolen en februardag i 1971. Istedenfor å stampe seg gjennom kulda til frøken Krogstads førsteklasse, ble Eirik sittende foran TV-skjermen en hel lang formiddag – fjetret av de uskarpe, svarthvite bildene av to amerikanere som hoppet rundt på månen.

Som millioner av andre på sin alder ble Eirik en av «Apollo-generasjonen», fascinert av verdensrommet og romfart, og overbevist om at fremtiden ville bli fantastisk. Drømmeåret var 2000, da det garantert kom til å finnes flygebiler, charterturer til månen og hjemmeroboter som sorterte klær og matet katten.

Da 2000 opprant, var verden ikke blitt helt slik Apollo-generasjonen hadde drømt om. Ingen flygebiler eller romturister, men til gjengjeld hadde vi fått PCer, internett og mobiltelefoner, oppfinnelser man knapt var istand til å drømme om i 1971.

Den erfaringen tok Eirik med seg i sin virksomhet som fremtidstenker. Å forstå fremtiden handler ikke om å spå, da spådommer oftest slår feil. Langt viktigere er det å forstå de brede drivkreftene og megatrendene som former vår tid – og tiårene som skal komme. Og først og sist handler det om entusiasme og optimisme på fremtidens vegne. Det er verdier Eirik Newth har klart å beholde, selv om han gjerne skulle ha skrevet disse ordene fra et kontor på Månen.

Eirik er glad i å kaste seg ut på dypt vann med dødsforakt og entusiasme, enten utfordringen er å delta i TV2s «Skal vi danse» eller skrive manuskript for Hollywood-stjernen Alan Alda. Han har en energisk foreleserstil som passer godt til å gi et løft i starten eller på slutten av et arrangement, og kan også fungere som konferansier/programleder.

Som etternavnet antyder er Eirik Newth av britisk avstamning, og han holder gjerne foredrag på engelsk om det er ønskelig. Forøvrig er han bosatt på Tøyen i Oslo med kone, barn, to katter og to roboter. Han synes i grunnen det er minst én robot for lite.

Av foredrag kan blant annet nevnes:

  • Samfunn, kultur og næringsliv i et fremtidsperspektiv
  • Det nye nord: hvordan demografi, energi og klima vil forme Norges fremtid
  • Mobil, nettsky og sosiale medier: IT-utviklingen mot 2025
  • Når Spotify møter Facebook: kulturens brukere i fremtiden
  • En Facebook-avhoppers bekjennelser: skråblikk på sosiale medier
  • Ingen skam å vende kappen etter vinden: om verdien av å skifte mening