Steinar har mange års erfaring som spaner i PST. I tillegg var han en aktiv idrettsutøver, men satsingen ble lagt på hylla på grunn av sykdom. Han bestemte seg da for å bli langrennstrener på høyt nivå. Steinar sluttet i politiet i 1992 og fikk jobb som landslagstrener i Canada. Men drømmejobben innfridde ikke. Det kostet å være borte fra hjemmet store deler av tiden i tillegg til reising og intens jobbing. Etter 6 år i Canada ble alkoholen en viktig venn og fiende for landslagstreneren.
Da han fikk jobb som trener for herrelandslaget (1998) hadde han fremdeles «kontroll» på alkoholinntaket, men den tok overhånd til slutt. Han fikk sparken som landslagstrener rett før VM i Lahti i 2001.

Livet har hengt i en tynn tråd, for Steinar Mundal. Men han overlevde selvmordsforsøket og bestemte seg for å bli edru. Han begynte å praktisere egen lærdom fra tiden som trener. Alt av verktøy for å få en toppidrettsutøver til å motivere seg  ble tatt i bruk, og gradvis kom han tilbake til livet. Han fikk til og med jobben som landslagstrener tilbake i 2008. En jobb han sluttet med i 2015. Steinar Mundal jobber nå som landslagstrener for damelaget i skiskyting.

Historien min er om en person som hadde klare mål fra jeg var 14 år. Jeg fikk til alt jeg hadde drømt om til alkoholen slo i hjel alle mine drømmer og kvaliteter.
Steinar Mundal

Foredraget tar for seg Mundals historie med vekt på målsetting, balanse i livet, teamarbeid, og hvordan reise seg når alt har gått galt. Og ikke minst hvordan og hvorfor man skal gi noen en ny sjanse.