For det norske folk er Hans-Wilhelm Steinfeld kjent som en tøff og pågående utenriksreporter, med sin markante bergensdialekt som varemerke. Steinfeld har hatt en ekstraordinær karrière som en av NRKs mest fremtredende utenrikskorrespondenter, og har gjennom mange år formidlet vår tids fremste verdenshistoriske begivenheter i Øst med Norge som publikum.

Et foredrag med Hans-Wilhelm Steinfeld gir deg:

  • Spennende og tidsaktuelle tema, formidlet med humor og Steinfelds kjente skarphet.
  • Fantastisk kunnskapsrik og dyktig formidler.
  • Utrolige historier fra møter med noen av de største politikerne fra nyere europeisk historie.

Hans-Wilhelm Steinfeld tok høyere embetseksamen med graden Cand.Philol. ved Universitetet i Bergen våren 1977. Han studerte historie som hovedfag, russisk og samfunnskunnskap. Under hovedfagsstudiet hadde han lengre opphold til feltstudier i Oxford, Moskva og i Nord-Kaukasus hvor han forøvrig møtte Mikhail Gorbatsjov for første gang.

Steinfeld var ansatt i NRK fra 1976 til 2014. Hans spesialfelt er Russland, hvor han har vært utenrikskorrespondent i 18 år. Steinfeld har også vært NRKs korrespondent på Balkan med sete i Budapest og Beograd.

Gjennom Steinfelds radio- og fjernsynsreportasjer fikk det norske folk et mer nærgående innsyn i Sovjetunionen enn noen gang før. Det var Steinfeld som rapporterte da glasnost-perioden 1989 gikk over i kommunismens sammenbrudd i Øst-Europa, med Berlin-murens fall og Tysklands gjenforening.

Som journalist er Steinfeld blitt spesielt lagt merke til, og han er anerkjent som en journalist av internasjonal kaliber for å ha fått de viktige politiske aktørene i tale. Særlig kjent er hans intervjuer med Mikhail Gorbatsjov, Boris Jeltsin og statsminister Nikolai Rysjkov i perioden 1991–1994.

Han fornyet og videreutviklet NRKs øst-journalistikk gjennom høyaktuelle reportasjer, men kunne også trekke de lengre historiske linjer. Gjennom sitt arbeid viste han at også NRK kunne oppnå en journalistisk dekning i Øst som var av internasjonal toppklasse.

For sin innsats er Steinfeld tildelt Skandinaviska Journalistpriset, Narvesenprisen, Cappelen-prisen, Peer Gynt-prisen og æres-prisen fra Litauens Journalistforbund. Han er også blitt tildelt Litauens frihetsmedalje «Den 13. januar-medaljen».

Steinfeld er nå partner i Corporate Communications. Han har utgitt 12 bøker.

Hans-Wilhelm Steinfeld foredrag holdes på norsk, engelsk, russisk og også tysk ved behov.