Bistandsekspert og en reise i kriminal-litteraturens fortellerunivers

Jan Mehlum har siden debuten i 1996 skrevet 13 kriminalromaner i den lett hardkokte genren. Gjennom sin fortellerstemme tønsbergadvokaten Svend Foyn har han blitt en kritikerrost og prisbelønnet forfatter.

Men Jan Mehlum er ikke bare en fremragende krimforfatter, han har også en spennende faglig bakgrunn som sosiolog, kinogründer og bistandsekspert. Jan er en kunnskapsrik og engasjerende foredragsholder som gir tilhørerne et nytt og utvidet syn på kriminallitteraturen som

litterær genre og beskriver hvordan den har utviklet seg historisk, fra tidlige amerikanske navn som Hammet og Chandler, via det svenske forfatterparet Sjöwall og Wallöe og fram til våre samtidige krimhelter. Mange av oss har et nesten personlig forhold til disse fantasifigurene. Kanskje sier de noe om skjulte sider ved oss selv og samfunnet vi lever i. Noe om oss lovlydige og dem – de kriminelle. Noe om det som kan ramme hvem som helst, bare betingelsene er til stede. Noe om den tynne linjen som skiller rett og galt.

For arrangementer i Tønsberg kan Jan i tillegg til et foredrag også tilby en illustrerende vandring i Svend Foyns fotspor, gjennom Tønsbergs gater, brune skjenkesteder og skumle smug, alt relatert til historiene fortalt gjennom nå elleve krimromaner og flere noveller.