Niels Chr. Geelmuyden er mest kjent for de mange uforlignelige portrettintervjuene han opp gjennom årene har skrevet i Kapital, Henne og andre publikasjoner. 12 av hans 24 bokutgivelser består av slike portrettintervjuer. De siste 15 årene har han jevnlig også markert seg som morgenkåsør i NRK. Andre vil kjenne ham som spissformulert spaltist i Aftenposten, Morgenbladet, Bergens Tidende, SASmagasinet og Tønsbergs Blad. Niels Chr. Geelmuydens tekster kjennetegnes av burlesk humor i kombinasjon med brodd og alvor.

Mange konferanse- og seminararrangører har de senere årene engasjert Niels Chr. Geelmuyden til å fremføre tankevekkende, morsomme og relevante skråblikk og særlig mange har verdsatt hans betraktninger rundt det meningsløse ved å arbeide. Applaus, latter og ettertanke har han også høstet for kåserier innenfor felt som arkitektur, helse, kunst, medisinske bivirkninger, aldring, lederskap, tenkning, dobbeltmoral, kommunikasjon, miljø, musikk og journalistikk. Med Niels Chr. på programmet er du uansett sikret et innslag utenom det vanlige.

Av utdannelse har han hovedfag i statsvitenskap, samt grunnfag i psykologi og historie. Dessuten har han bakgrunn som kanonkommandør, ølkjører, lærer og foredragsholder. Blant annet har han vært fast gjesteforeleser ved Journalisthøyskolen siden 1990.

Niels Chr. har mottatt utmerkelsene Gullpennen, Fritt Ords Honnørpris og Vestfolds Litteraturpris. Han skreddersyr også kåserier og foredrag inn mot det enkelte arrangement.

Forfatteren synes å være ute av stand til å skrive en kjedelig tekst
Ulf Andenæs, Aftenposten