HVA KAN VI LÆRE AV MAGNUS CARLSEN?

Simen ble Norgesmester i sjakk som 15-åring og Norges første stormester som 18-åring. Han var da også den yngste i verden med denne høyeste sjakktittelen. På sitt beste var han rangert som nummer 16 i verden. Parallelt med dette spilte han fotball for Lyn og fikk blant annet med seg 8 A-landskamper. Dessverre røk fotballkarrieren tidlig på grunn av en kneskade og i kjølvannet av det ble også sjakkresultatene mer svingende.

Etter å ha fullført hovedfag i statsvitenskap og en mastergrad i Australia startet Simen som sjakktrener på Norges Toppidrettsgymnas. Han ble snart kjent på nytt for prestasjoner utenom det vanlige, denne gang som trener og mentor for Magnus Carlsen.

Magnus var 9 år da han begynte å trene på NTG. 10 år senere var han rangert som verdens beste sjakkspiller. Magnus har blitt kåret til årets idrettsmann av de største norske avisene og omtales som en av våre største idrettsmenn noen sinne. Sjakk er en gigantisk idrett med over 600 millioner registrerte utøvere over hele kloden. Og den beste av dem aller kommer altså fra Norge, et land der sjakk ikke en gang regnes som idrett av Idrettsforbundet. Det er store grenser som har blitt sprengt.

«Hva kan vi lære av Magnus Carlsen?»
er tittelen på Simens foredrag. Magnus er et unikt talent, men han er også et produkt av mange kloke valg. Dette handler om utvikling av ferdigheter generelt. Hvordan tenker den som skal prestere? Hvordan tenker den som skal få andre til å prestere? Simen har prestert både som utøver og trener på verdenselitenivå og vet hva han snakker om.
Simen har også vært sentral i utviklingen av sjakkens anseelse og utvikling i Norge generelt. Han er opptatt av sammenhengen mellom bredde og topp, og har i en årrekke administrert sjakkurs for nærmere 1000 barn i semesteret på skoler i Oslo, Bærum og Asker. I 2014 skal Tromsø arrangere sjakkolympiade (VM for landslag) med forventet 170 deltakerland og 1500 utøvere og budsjett på over 100 millioner kroner. Dette regnes som verdens fjerde største arrangement av denne art.

Simen har nylig etterutdannet seg i organisasjonspsykologi og snakker gjerne om andre temaer også.