Det var julaften 2000 og Wind befant seg i Kina og med hjelp fra de nærmeste omgivelsene kom han i kontakt med bekjente som skjønte at alt ikke var som det burde. Legene vet per i dag ennå ikke den fullstendige årsaken til hukommelsestapet. Det kan ha vært et fall, senskade fra en tidligere dykke-episode, ettervirkning av hjernehinnebetennelsen fra 1992, eller kraftig forgiftning. Mest sannsynlig flere faktorer i samspill.
Uansett, Wind måtte lære alt på nytt. Han hadde mistet all kunnskap om seg selv og sitt, og visste således heller ikke at han burde visst alt dette. Han var totalt uvitende om samfunnets normer, noe som resulterte i en utrolig åpenhet og mangel på fordommer. Prosessen med å finne «veien tilbake» har gitt ham en unik innsikt i hvordan kulturer er konstruert og hvordan menneskelige relasjoner utvikles.
Hans foredrag og workshops speiler prosessen fra kulturtap til kulturbegeistring. Han forteller om hvordan han opplevde verden på ny, på et vis som et barn, men i en alder av 27 år, med et voksent utviklet sinn.
Wind har siden 2004 initiert, utviklet og implementert et vidt spekter av internasjonale kultursamarbeid med deltakere fra hele verden. Han er også «Kinaekspert» og fungerer også som rådgiver for Den Norske Regjering i kinaspørsmål.
Temaer i foredragene:
- Kultur og identitet: perspektiver, likheter og forskjeller
- Nasjonale, organisatoriske og team-kulturer
- Flerkulturell effektivitet: Lederskap, Innovasjon, Analyse, Strategier
- Samarbeid, Kommunikasjon og roller
- Live, Look, Love, Lead & Learn (lev, let, lek, led & lær), et 5 trinns program for å være på ditt beste
Det er laget en prisbelønnet dokumentarfilm om Winds historie. «Jakten på hukommelsen» gikk på kino og deltok på en rekke internasjonale filmfestivaler i 2009 og 2010. Wind var selv hovedsubjekt og co-regissør av filmen, som er produsert av Petter Vennerød og Merkur Film AS, i samarbeid med Norsk Filminstitutt, NRK og andre mindre co-produsenter.